konst och moderskap

Tove Nankler

Augusti/September Mothers in Residence

Namn:

Tove Nankler

Online närvaro:

www.tovenankler.com

instagram.com/tovenankler

Beskriv din konstutövning och din familjedynamik:

Tre barn varav den första med en pappa jag inte lever med nu. Jag letar efter sätt att

försörja mig inom ett område som ger mig energi och inte tvärtom, då jag vill kunna ge energi till barnen.

Samtidigt vill jag kunna välja mycket fritt hur jag jobbar så att jag kan vara med barnen när dom behöver det som mest.

Du är baserad i:

Göteborg

Har du bott eller studerat någon annanstans:

Skive Danmark och Köpenhamn

Har din plats påverkat dig, din konstutövning, ditt perspektiv och ditt nätverk:

Både ja och nej. Tiden i Köpenhamn och även efter det var mer fokuserad på det yttre och kontakter och nätverk. Samtidigt som tiden i Köpenhamn gav mig utrymme att hitta mitt inre och finna samspelet mellan det yttre och det inre. Där jag är just nu finns fokus på ett sinnestillstånd, i vardagen med barnen och familjen samt i mitt skapande.

Berätta lite mer om hur du utvecklade din praktik/teknik?

Det jag skapar har fokus på det inre. Detta är något som vuxit sig fram. Dels under skapande arkitektprojekt när min första låg i magen.

Men även när jag kurerat och arrangerat event. Med inspiration från tiden i Köpenhamn anordnade jag utställningar.

Detta var med fokus på att sammansmälta olika konstformer och även länder till en gemensam utställning under samma tema. Dom första två var på Lyckholms bryggerier under namnet Mezcla, nästa gång blev jag inbjuden av galleri Oro och då skapade jag temat Paradise Garage. Däremellan hade jag Culture club tillsammans med Klara Grape på Pustervik två somrar i rad. Då bjöd vi in en konstnär och en dj varje kväll.

Och det var den sista utställningen, ’Inner’ som var på Galleri Rotor, Valand. Det var tillsammans med tio curatorer som vi skulle komma på ett gemensamt tema. Jag ville ha på temat ”inner” och då ville några ha på temat ”outer”. Så vi delade på oss och curerade två utställningar under samma namn. Inner/outer realms (link).

Jag bjöd in och kurerade konstnärer som Lea Porsager (Köpenhamn), Andreas Eriksson, systrarna Von Hauswolff, bandet Tross, Oscar Colliander, Adel Szakacs mm. Jag anordnade även en hypnossession (live) som vi filmade och som blev en del av utställningen. Detta var 2013. Utställningen var ett samarbete mellan Valand och GIBCA extended.

Grottan, mörk

Park och Natur har beviljat en paviljong vid Röda sten några veckor under den varmare delen av året, samt stöd på 40 000kr från Gbg stad. Denna paviljong som jag kallar Grottan ska inspirera människor till att bli vän med sitt mörker. Att våga belysa sitt inre för att skapa harmoni. Oavsett hur utsidan ser ut. Materialet är i trä och lera. Detta för att belysa att vi är av naturen och ska tillbaka till naturen. Tekniken är en kombination av modern och uråldrig. Grottan föddes ur skisser och modeller från ett barndomsminne, där jag skulle fånga en tillvaro jag ofta uppsökte som barn. Mest hittade jag denna tillvaro i bergen där jag växte upp. Jag har byggt modeller, skissat och fotat för att beskriva och skapa denna tillvaro. Tekniken jag använder följer idén och stämningen jag vill skapa. Med medvetenhet kring natur och ekonomi. Jag använder inte dyr teknik i onödan eller för

sakens skull. Idén, stämningen och verket går i första hand. Och i samspel med naturen.

Grottan, ljus

Vad är din berättelse om att bli mamma och har din inställning och metoder förändrats sedan du blev förälder:

Jag tar lärdom av mina barn varje dag. Det tar liksom aldrig slut, det är en ständigt

pågående process och utveckling. Livet som var innan går inte ihop med hur jag vill leva med mina barn. Jag vill vara närvarande, uppmuntrande och harmonisk. Då måste en

annan värld byggas än den som fanns före eller den som finns utom. Det påverkar mig enormt, det är inte den lätta vägen.

Det krävs att gå emot allt som är norm och det krävs att se och möta sig själv på djupet inklusive det mörka, varje dag. Samtidigt är det den enda vägen, för jag gör det av kärlek. Och jag får kärlek.

Har du något ögonblick inom mamma/konstnär dualiteten som du vill dela med dig av:

Att hitta balans i sitt skapande och varande och samtidigt få in pengar till familjen i ett samhälle som inte är gjort för det, med allt vad det innebär

Hur har din bakgrund/uppväxt påverkat dig inom ditt val av yrke/utförande som förälder:

Jag har inte blivit uppmuntrad att bli konstnär, främst (uppmuntrad) med aspekten ekonomi och självständighet som kvinna.

Hur är din uppfattning av representationen med kvinnliga konstnärer som kombinerar sitt moderskap inom konstvärlden:

Inte mycket alls. Många av dom största har inte haft barn. Det enda jag kommer att tänka på nu spontant är Karin Mamma Andersson. Mest pga det genialiska namnet. Utöver dom som jag känner och respekterar som är verksamma i Göteborg.

Vilket råd skulle du ge till nya konstnärer som går in i ett moderskap:

Att barnen alltid går först. Men för att vara en bra mamma är det viktigt att även

prioritera sig själv och sitt välmående. Om det är skapande du mår bäst av är det enormt viktigt att stå upp för dig själv i en värld som inte är gjord för det. Hitta ett nätverk och stöd om det är svårt.

Och att allt har sin tid, det finns inget som är värt att stressa för.

Vad vill du ta med till bordet inom din konstgemenskap / Saknar du några diskussioner, teman etc:

Alltså, i stora drag hör allt ihop. Att vara mamma och kunna arbeta med det du vill. Att leva i en värld med fokus på vad vi alla redan har. Istället för tvärtom.

Kan du beskriva ett ögonblick eller ett konstverk som du tycker var en vändpunkt i din karriär:

Allt arbete jag gjort och inte gjort med Grottan har fått mig att växa som människa. Den ger mig insikter varje dag.

Har du dagliga rutiner eller ritualer som hjälper dig att komma in i arbetsläge?

Nej, inte som trebarnsmamma. Då gäller det bara att ta tillfället i akt. Dricka kaffe och hålla sig vaken, ha ha. Däremot går jag ut (nästan) varje kväll i trädgården och odlar och vattnar för meditativ påfyllning.

Var är din ateljé/studio annars, har du ett privat utrymme för att reflektera och utveckla och genomföra idéer?

Jag har en ateljéplats i ett kollektivt. Det har gett utrymme för att byta ideér med andra verksamma konstnärsmammor och varit enormt viktigt.

Har du någon som inspirerar din konstutövning eller reflekterar idéer med?

Nej inte direkt. Inspirationen kommer inifrån, och som reaktion på vad jag upplever. I samspel med naturen, den ger ro, kraft och inspiration på sitt sätt.

(Hur) Har pandemin förändrat din konstnärsutövning:

Inte direkt. Att jag fått mer tid då pappan varit hemma mer har varit positivt. Samtidigt

föddes mitt tredje barn för ett år sedan mitt i pandemin, så vi balanserar familj och arbete och pandemi.

Kan du se dig själv som en mentor för en annan artist:

-Javisst. Det jag kan erbjuda som mentor är mina livserfarenheter som skapande och trebarnsmamma. Ingen väg ser likadan ut, men jag kan ge inspiration om att det är möjligt. Och att nyckeln är att våga och att lita till sig själv främst.

Vad gör dig mest förväntansfull för din framtid:

Att kunna leva på det som inspirerar mig mest och samtidigt ha kvalitetstid med mina barn och familj. Och vänner såklart.