Terese Molin
Foto: Sebastian Kok
Namn:
Terese Molin
Online närvaro:
terese.molin@gmail.com
SKIKT (2023) 290x430x100cm, dubbelväv i bruten kypert och panama belyst med RGB-ljus samt ljudverk. Samarbete med John Wattström. Foto: John Wattström
Beskriv din konstutövning och din familjedynamik:
Jag är vävkonstnär, just nu på heltid. Jag lever med min partner och vårt barn som är i förskoleåldern.
Berätta lite mer om hur du utvecklat din praktik/teknik?
I början av tjugoårsåldern pluggade jag fri konst på en förberedande skola i nordvästra Skåne som heter Konstskolan Munka. Efter två år där sökte jag konsthögskolor i fri konst men kom inte in, så jag flyttade tillbaka till min hemkommun Falköping och jobbade som lärarvikarie och började brodera korsstygn. Jag broderade och broderade, och kom på att jag ville lära mig vävning. Därför sökte jag textilkonst på HDK (nu HDK-Valand) och gick en kandidat där 2015-2018 och en master 2020-2023 (ett års uppehåll i mastern pga föräldraledighet).
Jag tog examen 2023 och jobbar nu med abstrakta skyttlade bildvävar med fokus på färger och stämningar. Jag vill inte tänka för mycket, det sätter ofta stopp för min kreativitet. Vävstolens begränsningar gör att jag kan känna mig öppen och fri, det skapar utrymme för spontanitet och slumpmässighet, att jag kan arbeta intuitivt och följa subtila idéer och känslor. För mig finns ett starkt berättande i väven, vår värld är en sammanvävning, likaså vi människor och våra relationer. På detta sätt finns ett starkt narrativ i väven i sig själv. Vävningen blir ett iordningställande av fragment i kaos och ett harmoniserande. För mig berättar bilderna om tid och rum. Där det talade språket kan dölja, kan vävningen istället uppenbara. På denna grund skapar jag bilder, som på sätt och vis växer fram ur sig själva, genom vävens struktur.
Du är baserad i:
Göteborg
Har du några kommande evenemang eller planer som du kan dela:
Jag har ett par utställningar i grupp- och soloformat planerade inför 2024 och 2025. Info om detta kommer att gå att hitta på min hemsida och på instagram.
Imprint (2023), 85x120cm, väv i bruten kypert, målad varp med reaktiv tryckfärg. Foto: David Eng
Installationsvy: Altering Constants (separatutställning) på Galleri Monitor 2022. Foto: David Eng
Har din plats påverkat dig, din konstutövning, ditt perspektiv och ditt nätverk:
Hela nätverket av textilkonst från HDK har varit en enorm tillgång
Beskriv hur du utvecklat/använder dig av ditt nätverk:
Jag har deltagit i flera samarbeten med personer i mitt nätverk, vilket har lett till stipendiestöd och utställningar. Jag breddar mitt nätverk genom att också samarbeta med personer från andra håll. Ett exempel är en installation jag gjorde tillsammans med ljus- och ljuddesignern och konstnären John Wattström 2023 där vi satte upp ett platsspecifikt verk av väv, ljus och ljud.
Limit och Pulse, Soil från projektet Line vs Void (2023). Foto: David Eng
Vad är din berättelse om att bli mamma och har din inställning och metoder förändrats sedan du blev förälder:
Egentligen var inte konstnärsyrket ett stort hinder för mig rent mentalt. Jag visste att jag ville ha barn och därför hamnade tvivel om ekonomi och liknande i bakgrunden. Jag tror att det hjälpte att det fanns många andra som pluggade på HDK som fått barn och tagit studieuppehåll till följd av föräldraledighet. Hade inte de personerna funnits och gjort den grejen hade det kanske känts svårare för mig att bli gravid mitt i utbildningen.
Hur är din uppfattning av representationen med konstnärer/musiker som kombinerar sitt moderskap inom artist/konstvärlden:
Zoomar man ut är det såklart underrepresenterat. Men jag upplever att det just nu är ganska vanligt (till och med trendigt?) att man ser både konstnärer och musiker som visar upp och pratar om sitt föräldraskap, i alla fall här i Sverige.
Hur har din bakgrund/uppväxt påverkat dig inom ditt val av yrke/utförande som förälder:
Jag kommer från en kombinerad medelklass och arbetarbakgrund. Jag är vit och pratar flytande svenska, född i början av 90-talet och fått förmånerna som kommer med det. Förälder eller inte så har jag både tryggheten av att leva i delat hushåll och jag har två föräldrar på varsitt håll som båda skulle kunna inackordera mig och min familj om allting skiter sig. Samtidigt lever jag precis som de allra flesta kulturarbetare med dagligt tvivel om framtiden. Jag räds över vår populistiska regering och en kapitalistisk struktur där de fria konsterna tummas på timme för timme. Det är större än mig själv och min egen familjesituation.
Vilket råd skulle du ge till nya konstutövare som går in i ett moderskap:
När jag fick barn så var det som att mina behov och värderingar fick mer syre, jag kände mer kärlek och acceptans. Också mer beslutsamhet. Mitt råd är att lyssna till sina egna behov och drömmar så som man instinktivt lyssnar till sitt barn. Samt: var snäll mot dig själv när det inte går ihop logistiskt eller ekonomiskt, det är inte ditt fel, det är systemets.
Limit (2023) 88x89cm, väv i tuskaftsvariation med omklippning av varptrådar. Foto: David Eng
Kan du beskriva ett ögonblick eller ett konstverk som du tycker var en vändpunkt i din karriär:
Just nu är jag extra intresserad av Vika Prokopaviciute (född i Litauen, verksam i Wien), hon målar otroliga bilder med någon slags abstrakt sci-fi / esoterisk prägel.
Min ständiga husgud är vävkonstnären Elisabet Hasselberg Olsson (1932-2012) som ligger bakom Riksdagsväven “Minnet av ett landskap” och en del av hennes verk har jag studerat närmare med hjälp av Gunilla Edlinds Stipendiefond.
Transgressive Haze (2022). 150x80cm, väv i tuskaftsvariation med omklippning av varptrådar. Installationsvy: Transgressive Haze (separatutställning) på Almgrens Sidenväveri 2023. Foto: David Eng
Har du dagliga rutiner eller ritualer som hjälper/hjälpt dig att komma in i arbetsläge?
Jag jobbar i min ateljé dagtid måndag till fredag och hämtar och lämnar på förskola. Har precis införskaffat mig en elcykel! Andra arbetstider skulle nog inte fungera utifrån hela familjelogistiken, plus att jag nog är lagd åt det hållet att rutiner är väldigt bra – antingen ordning eller totalt kaos.
Jag jobbar på att få rutin på bokföring och när det är datorarbete vs göra konst, än så länge funkar det att jobba med de olika grejerna utifrån hur behovet ser ut, deadlines osv.
Crossings (2023). 53x62cm, väv i tuskaftsvariation med omklippning av varptrådar. Installationsvy: Transgressive Haze (separatutställning) på Almgrens Sidenväveri 2023. Foto: David Eng
Var är din ateljé/studio, har du ett privat utrymme för att reflektera, utveckla och genomföra idéer?
Jag har ett eget rum i delad ateljé på Karl Johansgatan 29. Det är perfekt. Jag skulle inte få lika mycket gjort och mått lika bra om jag var helt ensam tror jag.
Har du någon som inspirerar din konstutövning eller reflekterar idéer med?
Kollegor och konstnärer jag samarbetar med hjälper mig massor.
Kan du se dig själv som mentor till en annan konstutövare, och vilka egenskaper skulle du kunna erbjuda som mentor?
Absolut. Jag kan bidra med mina erfarenheter av att kontakta andra/jobba i samarbeten, mina erfarenheter av bokföring och ansökningsarbete. Det roligaste är att jag kan lära ut vävning och färgning av textil och allt som kommer med det.
Vad gör dig mest förväntansfull i din framtid:
Konsten!